4/3/16

οι ωραίοι μας γείτονες...

Επειδή πολλά μας τα λένε οι "ωραίοι" μας γείτονες σχετικά με την οξύτατη προσφυγική κρίση που η αιχμή του δόρατος έλαχε στην πατρίδα μας, είναι μία καλή ευκαιρία να αρχίσουμε να τους γνωρίζουμε λίγο καλλίτερα.
Ξεκινούμε από το "κρατίδιο"της Σλοβακίας, με μισό από την Ελλάδα πληθυσμό, 5 εκατομμύρια και κάτι, πάντοτε "πτωχό" συγγενή της τω πάλαι ενωμένης Τσεχοσλοβακίας, που έδωσε όμως στον πολιτισμό τον μουσικό Τσίμμερμαν, τον ποιητή Εμίλ Λούκατς (μη σχέση με τον Ούγγρο φιλόσοφο Γκέοργκ Λούκατς) και τον άκρως αμφιλεγόμενο κ. Φίτσο, ο οποίος λόγω της πιθανής επανεκλογής του στο τιμόνι της χώρας του προβαίνει από προκλητική σε προκλητική δήλωση εναντίον της δικής μας χώρας.
Έχει τονισθεί πολλές φορές πως είναι κατ' ελάχιστον "προβληματική" η διεθνής στάση κεντροευρωπαϊκών χωρών που ανήκαν στις Σοβιετίες ως την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Ο νέος στην ηλικία (50 χρόνων) πρώην μέλος του κκ της χώρας του και νυν δηλώνων σοσιαλδημοκράτης, κυβερνά σε συνασπισμό με το ακροδεξιό κόμμα της Σλοβακίας.
Τι καλλίτερο να περιμένει η διεθνής κοινότητα?
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%BB%CE%BF%CE%B2%CE%B1%CE%BA%CE%AF%CE%B1#.CE.99.CF.83.CF.84.CE.BF.CF.81.CE.AF.CE.B1

http://www.livepedia.gr/index.php/%CE%A3%CE%BB%CE%BF%CE%B2%CE%B1%CE%BA%CE%AF%CE%B1_%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CF%8C%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%84_%CE%A6%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%BF

Σήμερα στη Σλοβακία, το 95% της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και υπηρεσιών που παραδοσιακά εμπίπτουν στην μέριμνα του κράτους, όπως η υγεία και η παιδεία, ανήκουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία με όσα αυτό συνεπάγεται....

Θα ακολουθήσουν η Ουγγαρία με τον ακροδεξιό Ορμπάν, μία μεγάλη χώρα που έχει δώσει αγώνες για την ανεξαρτησία της και έχει υποστεί αιματοχυσίες ουκ ολίγες (πράγμα που δεν έχει συμβεί με την Σλοβακία), η Πολωνία, ομοίως δυστοπική περίπτωση ως προς την εξέλιξή της  από τα βάθη των αιώνων, με ιδιαιτερότητες (καθόλου τυχαίο ότι επί Σοβιετικής Ένωσης επετράπη μόνο σε αυτήν η διατήρηση του αυτόνομου μικρού αγροτικού κλήρου), η Τσεχία, η Σερβία και η FYROM.
Το ζήτημα της Αυστρίας  σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα της εποχής μας κρίνουμε πως εμπίπτει εν πολλοίς σε εσωτερικές αντινομίες και έριδες μεταξύ ακροδεξιών και δεξιών κομμάτων με κύριο πρόσημο τον νεοφιλελευθερισμό παρά σε πάγια "αντιδραστική"και μόνιμη στάση. Σήμερα, εξάλλου, δημοσιεύεται στον Διεθνή Τύπο η αυστηρή πρόσκληση των κυριοτέρων Αυστριακών διανοουμένων στην κυβέρνησή τους και όλως ιδιαιτέρως στον νεαρότατο και αντιδραστικότατο ΥΠΕΞ τους να λογικευθεί και να σταματήσει την επικινδυνότατη ολίσθηση προς ακροδεξιές και ρατσιστικές "κορώνες". Διότι υπάρχει και αυτή η Αυστρία και σε πολλές περιπτώσεις ανεδείχθη σε συμμαχική δύναμη της πολυδοκιμαζόμενης Ελληνικής κοινωνίας, ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν. https://left.gr/news/aystriakoi-syggrafeis-drimytato-katigoro-enantion-tis-aparadektis-enohopoiisis-tis-elladas

(συνεχίζεται...)