19/4/13

NEOKOΠΕΣ ΙΔΕΕΣ!!!

Η ιδέα της "ανάπτυξης" per mare per terra (ήτοι, με όποιο κόστος), εξαπλώνεται ως πόδες οκτάπου και σε μικρές,παραδοσιακές και, φευ! τουριστικές πόλεις.
Είπανε κι οι Δήμοι να αυγατίσουν τον Τουρισμό. Καλά κάνουν, αλλά οι αστοχίες ας αποφεύγονται, ιδιαίτερα στη συγκυρία.
Ένα καλό άρθρο του συντοπίτη και ενεργού πολίτη Μπάμπη Αντωνιάδη για μια παράδοση που σκέφτονται να μεταβάλλουν οι κατοικούντες το Δημοτικό Μέγαρο του Δήμου Ναυπλιέων. Από την αριστερή κίνηση "Η άλλη πρόταση", η οποία εκπροσωπείται χρόνια τώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης του Ναυπλίου, την οποία υποστηρίζουμε γιατί κάνει πάντοτε προτάσεις εποικοδομητικές δημοσία και αγρυπνεί, ενημερώνοντας για κάθε είδους αυθαιρεσίες στην περιοχή της Αργολίδας, αγωνιζόμενη συντονισμένα.
Η συγκεκριμένη πρόταση, για μεταφορά της συνάντησης των τριών Επιταφίων από την Πλατεία κάτω στην παραλία, για "τουριστικούς λόγους" (ποιούς, άραγε;) δεν είναι, φυσικά, αυθαιρεσία, χαλάει όμως την εικόνα που έχουμε οι παλιοί Αναπλιώτες το ωραιότερο, ίσως, βράδυ όλου του χρόνου στην πόλη. Η συνάντηση των τριών Επιταφίων στην Πλατεία είναι ένα από τα ισχυρότερα έθιμα τ' Αναπλιού. Δεν είμαστε οπαδοί της στείρας παράδοσης, το αντίθετο, αλλά ορισμένα πράγματα τα φέρουμε στο κύτταρό μας
Κι είναι συνήθεια παλιά, να μαζευόμαστε όσοι άποικοι σε άλλες πόλεις, ιδιαίτερα στον Επιτάφιο, την Μεγάλη Παρασκευή, και πάρα πολλοί να πηγαίνουν να τραγουδήσουν στη χορωδία της Παναγίας τον ιδιαίτερο ύμνο, δυτικότροπο, που συνέθεσε ο μόλις πέρυσι μακαρίτης αρχιμουσικός της Βασίλης Χαραμής που πέθανε κλείνοντας τα 100. Περσόνα δύσκολη, μέχρι το 2011 ετίθετο επικεφαλής της χορωδίας που διηύθυνε για πάνω από 70 χρόνια. 

«Μετακομίζει η συνάντηση των επιταφίων στο ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου;
Απριλίου 18, 2013 στις 3:59 μμ · Κατηγορία Συμβαίνουν στο Ναύπλιο
 Του Μπάμπη Αντωνιάδη
Το άκουσα και κάτι μου έκανε κλικ. Ο νέος, άμισθος σύμβουλος του δημάρχου Ναυπλιέων, εκ  Κύπρου προερχόμενος, κάτοικος της περιοχής, τον τελευταίο καιρό ασχολείται με την οργάνωση του δήμου σε θέματα τουριστικής προβολής. Μάλιστα ασχολείται εθελοντικά  και χίλια μπράβο.
Μια από τις καινούργιες ιδέες που κυκλοφορεί είναι να αλλάξει η συνάντηση των επιταφίων τη Μεγάλη Παρασκευή και από την πλατεία Συντάγματος, η συνάντηση να γίνει στην πλατεία Φιλελλήνων. Οι λόγοι όπως αναφέρθηκαν είναι να δημιουργηθούν καλύτεροι όροι ενός σόου, ενός σκηνικού με φόντο τη θάλασσα, να  συγκεντρωθεί  περισσότερος κόσμος, να γίνουν οι κατάλληλες διαμορφώσεις για καλύτερη  ηχητική κάλυψη των χορωδιών και των ομιλιών !!!!!!.
Θα έλεγα ότι το  πιο χαρακτηριστικό έθιμο στην πόλη μας, όλα αυτά τα χρόνια τη Μεγάλη Βδομάδα είναι η συνάντηση των επιταφίων στην πλατεία Συντάγματος. Ίσως, μαζί με την παρουσία των χορωδιών και τη διαδικασία του στολισμού των επιταφίων είναι τα μόνα διακριτά χαρακτηριστικά των ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας για την πόλη μας.  (αν  και η διαδικασία του στολισμού των επιταφίων σε μερικές εκκλησίες πέρασε από τους πιστούς και αυτή στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για λόγους οικονομίας όπως αναφέρθηκε)
Αν κάποιος διαπιστώνει προβλήματα χωροταξίας για την τελετή στην πλατεία Συντάγματος θα μπορούσαμε να πάρουμε κάποια μέτρα. Θα μπορούσαν τα μαγαζιά  της πλατείας Συντάγματος  για μερικές ώρες να μην καταλαμβάνουν με τα τραπέζια τα μισό της πλατείας.  Θα μπορούσαμε να απαγορεύσουμε το παρκάρισμα των αυτοκινήτων στην πλατεία του  Ψαρομαχαλά και στα στενά για να μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα αυτή μοναδική περιφορά της εκκλησίας της Παναγίας. Θα μπορούσαμε να ελέγξουμε την στάθμευση στην οδό Πλαπούτα και να ισχύσει η απαγόρευση του παρκαρίσματος. Θα μπορούσαμε να απαγορεύουμε για μερικές ώρες την διέλευση των αυτοκινήτων από την οδό Αμαλίας. Θα μπορούσαμε  να μαζεύονται τέντες εμπορεύματα και καρέκλες από το Μεγάλο Δρόμο για μερικές ώρες.
Δεν θα μπορούσαμε όμως να χαλάσουμε αυτό το μοναδικό σκηνικό της πλατείας Συντάγματος την Μεγάλη Παρασκευή. Ένα μοναδικό σκηνικό πολλών χρόνων με πολλούς θαυμαστές.
Μερικά πράγματα η ίδια η ιστορία τους δίνει μια αξία που δεν μπορούμε να τα εξετάζουμε με όρους μάρκετινγκ. Αν η πόλη λειτουργήσει με επίκεντρο τον άνθρωπο και αυτές τις στιγμές αυτοδιαφημίζεται. Και κάτι ακόμα Δεν είναι η ευκαιρία για μερικούς εκείνη την ημέρα να βγάζουν δεκάρικους λόγους…..
Υ.Γ. Και κάποιος άλλος δήμαρχος πριν από μερικά χρόνια προσπάθησε να κάνει το ίδιο με συνάντηση όλων των επιταφίων της πόλης σε άλλο χώρο απέτυχε και απέστρεψε στα καθιερωμένα.»
Ερασιτεχνική λήψη της συνάντησης των Επιταφίων: http://youtu.be/18FXkJ9oBiQ


Hadjidakis-Fleury Dadonaki: I love you - Σ' αγαπώ

Που πια δεν έχω τίποτε άλλο Μες στους τέσσερις τοίχους, το ταβάνι, το πάτωμα Να φωνάζω από σένα και να με χτυπά η φωνή μου Να μυρίζω από σέν...