30/11/13

Τ' ΑΝΑΠΛΙ, ΜΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣΣήμερα, 30 Νοεμβρίου, του Αγίου Αντρέα, το Ναύπλιο γιορτάζει την απελευθέρωσή του το 1822 από τον πολιορκητή Στάικο Σταϊκόπουλο, ο οποίος ύψωσε την Ελληνική σημαία της Επανάστασης από το εκκλησάκι του Άη Αντρέα πάνω στο Παλαμήδι: http://www.parapolitikaargolida.gr/2010/11/30111822.html
καλλίτερα τα λέει ο Πάνος Λιαλιάτσης, τοπικός λογοτέχνης, πανελλήνιας εμβέλειας (δυστυχώς, στις φωτογραφίες των πανηγυρικών απεικονίζονται και κάτι ντόπιοι πολιτικάντηδες-έχουν κι αυτοί πανελλήνια εμβέλεια αλλά...) η φωτογραφία από την ομάδα στο Φατσοτέφτερο "Παλαιές φωτογραφίες του Ναυπλίου" ανάρτηση από τον κ. Β.Αραμπό ως κάτωθι
στους παροικούντες τω πάλαι και σήμερα τ' Αναπλιού είναι φυσικά γνωστή η ιστορία για το ποιός πάτησε το Παλαμήδι, ο Μοσχονησιώτης : http://argolika.gr/index.php/2013-10-18-08-26-52/2013-10-18-08-28-40/2013-10-18-08-30-27/1119-moshonisiotis-o-pragmatikos-porthitis-tou-palamidiouΑνάπλι χωρίς Παραλία και Μπούρτζι τι θά 'ταν;Από την ομάδα στο Φατσοτέφτερο: "Παλαιές φωτογραφίες του Ναυπλίου" https://www.facebook.com/groups/545440435537591 όπου οι φίλοι συνεισφέρουν με φωτογραφίες τω πάλαι από τη ζωή της πόλης, εδώ, από τους κ.κ. Άκη Γκάτσιο και Γιάννη Ρεκούμη.

Από την ίδια ομάδα:
1. Το περίπτερο στην άκρη του Πάρκου των αδερφών Μανιταρά (στην φωτογραφία) τραβηγμένη πιθανώς μεταπολεμικά (είμαστε όλοι νεώτεροι), με σπουδαίο όντως υποβρύχιο βανίλια και ποτήρια με το κλασικό στρογγυλό του καφενείου. Από την ανάρτηση του κ. Κώστα Κωστούρου.

Ξεχωριστή θέση στην Αναπλιώτικη ζωή κράτησε η Φιλαρμονική και η χορωδία Ναυπλίου υπό την μπαγκέτα του αρχιμουσικού, δασκάλου όλων μας Βασίλη Χαραμή: http://www.parapolitikaargolida.gr/2011/05/blog-post_75.htmlΚάτι που έχει εγγραφεί στην συλλογική μνήμη των τελευταίων 60 τουλάχιστον ετών είναι ο τροποποιημένος ύμνος "αι γενεαί πάσαι" από τον ίδιο, δυτικότροπα. Πρόχειρη εγγραφή το 2010 όπου τη χορωδία διευθύνει η βοηθός του και ομοίως αρχιμουσικός: http://www.youtube.com/watch?v=s3T75h-eNhM&feature=share&list=PLyCVeB93MVolABdNJ1YqKsyGI-uWZtxqmΣτον ίδιο αρχιμουσικό οφείλουμε τη μεταγραφή του ύμνου τ' Αναπλιού το 1955, μη διαθέσιμον ακόμη μουσικά (θα τον βρούμε όμως, πού θα μας πάει) :

"Χαίρε Ανάπλι, πατρίδα γλυκιά," σε στίχους και μουσική του Λέοντος Ρηγίδη:


Με το κάστρο σου στεφανωμένο
στο λιμάνι σου το γαλανό
πάντα αγέραστο και τιμημένο
χαίρε Ανάπλι καμάρι τρανό

Στον Άι-Γιώργη έχω τάξει κεράκι
στις βρυσούλες σου να δροσιστώ
να δακρύσω σε κάποιο δρομάκι
τα σκαλάκια σου να τ' ανεβώ
Και ν' ακούσω ξανά το κανόνι
να βροντά σαν το πρώτο καιρό

Χαίρε Ανάπλι, πατρίδα γλυκειά
τ' άγιο χώμα σου σαν το πατούμε
λές κι οι πέτρες σου παίρνουν λαλιά
και τον θρύλο σου τον ξαναζούμε
Κάθε κάστρο τιμή κι αρχοντιά
λευτεριάς ιστορία μεγάλη
κάθε ντάπια και μια λεβεντιά
και τραγούδι το κάθε Ακρογιάλι

Των ηρώων ο κόσμος αρχίζει
με το Ναύπλιο αστέρι λαμπρό
που περήφανα σ' όλους θυμίζει
πως μια Ελλάδα ζωντάνεψε εδώ

Να το Μπούρτζι και το Παλαμήδι
να κι ο γέρος εκεί του Μοριά
έχουν όλα μιας δάφνης στολίδι
έχουν όλα μια δόξας φωλιά
Και θαρρείς πως ακούς το κανόνι
να βροντά σαν τα χρόνια τα παλιά

Χαίρε Ανάπλι, πατρίδα γλυκειά
τ' άγιο χώμα σου σαν το πατούμε
λές κι οι πέτρες σου παίρνουν λαλιά
και τον θρύλο σου τον ξαναζούμε

( ο ύμνος του Ναυπλίου, "Χαίρε Ανάπλι")

συνθέτης-στιχουργός : Ρηγίδης Λέων
πρώτος χοράρχης : Βασίλειος Χαραμής
έτος 1955

Σήμερα, μία μέρα μνήμης της μικρής πατρίδας.