25/3/13

ΤΟΣΟ ΜΑΚΡΙΑ, ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ...

 
 
ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ
 
 
 
 



Η απαρχή του ξεσηκώματος. Όπως όλοι οι ιδεαλιστές, με τραγικό θάνατο, που έσπειρε τον σπόρο της Παλιγγενεσίας, τους αγώνες του, την Χάρτα του, την σύλληψη της ισονομίας και ισοπολιτείας πάνω στα χνάρια της Γαλλικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Ανθρώπων και των Πολιτών του 1789 και του 1793.
 
Σήμερα, μέρα τεφρή για τον Κυπριακό Ελληνισμό, που συνεορτάζει πάντα μαζί μας τις εθνικές επετείους, έχοντάς τον οι Ελλαδίτες αφήσει έκθετο σε μονεταριστικές πολιτικές και αρπακτικά γεωπολιτικά συμφέροντα (ίσως και από πολιτική αδυναμία, μόνη υπεράσπιση στα λόγια, στα οποία οι Έλληνες πάντα διακρινόμαστε -στις πράξεις χωλαίνουμε τραγικά-), επίκαιρος και πάλι ο Ρήγας και τα τότε ιδεώδη του. Ένας πολυσχιδής "παν-επιστημονικός" νους που οι ισχυρότεροι τού ακύρωσαν το σώμα, όχι όμως τις ιδέες του, ήδη διασπαρείσες και που έπιασαν τόπο 25 περίπου χρόνια μετά με την Επανάσταση. Τα περασμένα χρόνια είναι καμιά φορά πολύτιμος σύμβουλος για τα σημερινά τεκταινόμενα.

Ένα καλό αφιέρωμα της ΕΡΤ σ' αυτόν τον πρόγονο που κάνει τους σημερινούς εμάς να αισθανόμαστε λίγο περήφανοι, τουλάχιστον για το όποιο παρελθόν μας, αφού για το παρόν μας δυσκολευόμαστε να υπερηφανευτούμε... Όχι συναισθηματικά και πατριδολαγνικά, αλλά με νηφάλια ματιά για κάποιο τότε και ένα κάποιο τώρα.


1. http://youtu.be/Tz05TqTK6Js
 2. http://youtu.be/iXHh0dObJFI

3. http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=0000007916&tsz=0&autostart=0


Hadjidakis-Fleury Dadonaki: I love you - Σ' αγαπώ

Που πια δεν έχω τίποτε άλλο Μες στους τέσσερις τοίχους, το ταβάνι, το πάτωμα Να φωνάζω από σένα και να με χτυπά η φωνή μου Να μυρίζω από σέν...