7/2/16

μας αρέσει η σοκολάτα?

...η σοκολάτα μάς μάρανε... βαρκούλες χάνονται, καράβια αρμενίζουν..

 Σε καιρούς τρίτου παγκοσμίου πολέμου, με προσφυγικές ροές ανεξέλεγκτες, σε καιρούς που πριν 20 χρόνους ονοματίζονταν οι "77" =φτωχότερες χώρες του πλανήτη, τι ειρωνεία, όλες στην Αφρική... σήμερα, που πάλι θίγεται από τις επιπτώσεις απίστευτης ξηρασίας η Αιθιοπία και μέγα μέρος της Κεντρικής Αφρικής λόγω του φαινομένου "Ελ Νίνιο", σήμερα, πάλι και πάλι, βαρύ φορτίο πληρώνουν οι πιο αδύναμοι:
Είναι απλοϊκή η θεώρηση πως στην Αφρική πραγματοποιείται εδώ και χρόνια πολλά απομύζηση και βάναυση εκμετάλλευση της εργασίας παιδιών. Είναι απλοϊκή η διατύπωση: «πριν φάτε μια σοκολάτα αναλογισθείτε πως πίσω από ένα  γραμμάριό της βρίσκεται η παιδική εκμετάλλευση».
Διατυπώσεις της  πάλαι «παχυλής» -κάποτε «παχουλής» Δύσης έναντι μιας θηριώδους παγκοσμιοποίησης του κεφαλαίου στο στάδιο ενδεχόμενης ολοκλήρωσής της (διότι δεν γνωρίζουμε το βάθος, ως τώρα μόνο το εν δυνάμει εύρος της).
Είναι ευμενώς δεκτές ευαισθησίες ανθρώπων των μεταβιομηχανικών «δυτικών» κοινωνιών. Αρκούν; Σαφέστατα όχι σε ένα πολυπλοκότατο διεθνές περιβάλλον απόλυτης εξάντλησης πόρων και πρώτων υλών (τι ειρωνεία για «Δυτικούς», λευκούς, «δημοκρατικούς» «πολίτες», επιβάλλουν –αν όχι αυτοί, οι νεοφιλελεύθερες εγκληματικά κυβερνήσεις τους, που τις αναδεικνύουν, εντούτοις, έστω και ελλείψει «άλλων», με τα χεράκια τους-  τη δική τους «σαρία» σε εκατομμύρια ανθρώπων που οι ίδιοι κυνικά έχουν ονοματίσει «τρίτες χώρες», «τρίτος κόσμος» και πάει γράφοντας).

Κάποτε, αυτός ο Τρίτος Κόσμος θα ξεσηκωθεί και η ορμή και η οργή του θα θάψουν κάτω από τα κόκκαλα που συνιστούν τα κορμιά που τους αφήσαν αυτοί οι «Δυτικοί» τους πάντες και τα πάντα. Μακάρι. Δεν θα ζούμε να το δούμε αλλά και από το υπερπέραν, εμείς, θα το χαρούμε. Πώς λέει ο ποιητής: «κουφάλες, ένα γέλιο θα σας θάψει».-


Hadjidakis-Fleury Dadonaki: I love you - Σ' αγαπώ

Που πια δεν έχω τίποτε άλλο Μες στους τέσσερις τοίχους, το ταβάνι, το πάτωμα Να φωνάζω από σένα και να με χτυπά η φωνή μου Να μυρίζω από σέν...