23/11/14

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΑΓΚΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


«…Το Μπουένος Άιρες […] είναι αυτό που βρίσκεται μακριά, αυτό που ανήκει σ’ άλλους, κάτι που στρίβει τη γωνία, η γειτονιά μας που δεν ανήκει ούτε σ’ εσένα ούτε σ’ εμένα, είναι εκείνο που δεν ξέρουμε κι εκείνο που αγάπαμε».
Χόρχε Λουίς Μπόρχες | Μπουένος Άιρες | Μτφ.: Δημήτρης Καλοκύρης
                  
Μία παράσταση με κεντρικό άξονα τις «Τέσσερις Εποχές στο Buenos Aires (Cuatro Estaciones Portenas)» του Astor Piazolla. Οι porteños, το Buenos Aires, το Παρίσι, το tango, το σώμα, η ποίηση, έπειτα η κλίση προς τα μπρος, δύο άνθρωποι, δυο μέτωπα, ένα τρίγωνο: τραγούδι μιας ιστορίας. Της ανθρώπινης, που επαναλαμβάνεται∙ ανεξαρτήτως τόπου, χρόνου∙ ανεξαρτήτως γλώσσας, φυλής ή βημάτων. Το tango είναι ο κύκλος των εποχών μα και ο ήχος τους. Αφηγείται την πιο κοινή ιστορία του τόπου των ανθρώπων: της ανάγκης τους να εκφραστούν και να συνυπάρξουν εντός της τόσης ετερότητας.
Στην παράσταση ακούγονται έργα των Astor Piazolla και Juan Maria Solare. Παρεμβάλλονται ηχητικά επεξεργασμένα αποσπάσματα ετερόκλητων έργων της ισπανόφωνης λογοτεχνίας, που φιλοδοξούν να αποκαλύψουν μια αδιόρατη σχεδόν κοινή προέλευση που καταλήγει να γίνει τόσο σαφής όσο σαφής είναι και η ανάγκη του ανθρώπου να αφηγείται τις εικόνες των πόλεων που ζει, αυτών των τόσων διαφορετικών που τελικά είναι.
Η παράσταση διοργανώνεται από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ελληνοϊσπανικό Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης “Federico Garcia Lorca
Συντελεστές:
 
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Θεόφιλος Σωτηριάδης, Μαίρη Κλιγκάτση
Σαξόφωνα: Θεόφιλος Σωτηριάδης
Πιάνο: Χρήστος Σακελλαρίδης                        
Τραγούδι: Soprano Βιολέττα Λούστα
Αφήγηση | Λογοτεχνική Επιμέλεια: Μαίρη Κλιγκάτση
Ηχητική Επεξεργασία: Θεόφιλος Σωτηριάδης
Ακούγονται αποσπάσματα έργων των: Χούλιο Κορτάσαρ, Χόρχε Λουίς Μπόρχες, Αλεχάντρα Πισαρνίκ, Οκτάβιο Παθ, Χουάν Βιθέντε Πικέρας κ.α..

Πληροφορίες:
Δευτέρα, 24/11/2014
Ώρα έναρξης: 21:00
Είσοδος: 8€ και 5€ για φοιτητές και ανέργους
Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Φράγκων 15.
Τηλέφωνα – Κρατήσεις: 2310-510551