7/3/14

ΕΝΑ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΗ

https://vimeo.com/86907204

Ένα ντοκυμαντέρ του Γιώργου  Χρ.Ζέρβα για έναν ενεργό πολίτη ίσαμε τώρα στο Ναύπλιο, τον Λεωνίδα Λάμπρου ή Λούη.


Πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα του 16ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (13-24 Μαρτίου 2014) θα πραγματοποιήσει η ταινία ντοκιμαντέρ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΡ. ΖΕΡΒΑ “ΛΟΥΗΣ - επτά φορές να πέφτεις, οκτώ να σηκώνεσαι” Η ταινία θα προβληθεί στην αίθουσα “Τόνια Μαρκετάκη” την Τετάρτη 19 Μαρτίου στις 20:00 και το Σάββατο 22 Μαρτίου στις 15:00.
 

Πρόκειται για το πορτρέτο του ογδονταεξάχρονου ΛΕΩΝΙΔΑ ΛΑΜΠΡΟΥ που έζησε και ζει μια σχεδόν κανονική ζωή στο Ναύπλιο. Κανονική γιατί δε διέφερε ουσιαστικά από τις ζωές πολυάριθμων Ελλήνων. Σχεδόν κανονική, γιατί κάποια δραματικά γεγονότα σημαδεύουν μέχρι σήμερα τη ζωή του.
Μέσα από την καθημερινότητά του, αλλά και από μοναδικά ντοκουμέντα και κινηματογραφικές ταινίες που ο ίδιος είχε τραβήξει με μια κινηματογραφική κάμερα 8mm και ξαναβλέπει μετά από σαράντα τόσα χρόνια, αναδεικνύονται στιγμές από το παρελθόν του, από τη ζωή στη γενέθλια πόλη του, από γεγονότα ιστορικά που τον καθόρισαν. «Πόσοι έχουν φύγει κι έχω μείνει μόνος» μονολογεί συντριμμένος κοιτάζοντας τις ταινίες. Μνήμες πικρές αλλά και συγκινητικές, βάσανα και αγώνες για την επιβίωση, σκέψεις και ιδέες.Πτυχές της μεταπολεμικής ιστορίας μας που βιώνονται με αντιφάσεις και συγκρούσεις. Μα πάνω από όλα το τραύμα της απώλειας.
Το ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί τον ΛΟΥΗ, όπως τον αποκαλούν όλοι, που παθιάζεται να τρέχει εδώ κι εκεί. Σήμερα όταν το σώμα δεν ακολουθεί είναι με το μυαλό που συμπληρώνει αυτά τα πετάγματα. Πάντα ανήσυχος, σε εγρήγορση.
Δεν πρόκειται για ένα ακαδημαϊκό, ιστορικό ντοκιμαντέρ, αλλά για το πέρασμα του χρόνου της ζωής ενός χαρακτηριστικού ανθρώπου, τις μνήμες που αναβλύζουν, τις ατέρμονες συζητήσεις στην πλατεία Συντάγματος για ζητήματα του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, μα πάνω από όλα την υπαρξιακή αγωνία να παραμείνει ζωντανός ένας ηλικιωμένος στην ωραιότερη ίσως πόλη της Ελλάδας, το Ναύπλιο, σε μια τόσο δύσκολη πραγματικότητα όπως η σημερινή.
Το trailer της ταινίας ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμο προς προβολή και μεταφόρτωση από τον παρακάτω σύνδεσμο: http://vimeo.com/86907204
Μια μεγάλη συλλογή από φωτογραφίες μπορείτε να βρείτε στον
παρακάτω σύνδεσμο: http://bit.ly/louisphotos